Urval, entry och exit

VIKTIGT!
Läs fliken disclaimer om du inte redan gjort det dvs innan du läser detta!

Urval

Jag köper nästan uteslutande för uppgång då min erfarenhet/statistik ger en högre risk att handla med blankning, bearETF-er eller annat. Då det alltid ligger en risk att köpa värdepapper är det bra att alltid ha så låg risk som möjligt alt en risknivå som klaras av inom ramen för strategin och ekonomiskt utrymme.

Jag använder programmet börsdata för att välja ut de aktier jag vill bevaka. Jag bevakar enbart svenska aktier. Jag har skapat ett antal urval i börsdata och dessa är:
– F-score 8-9 p
– Magic formula rankade mellan 0-500
– Framtidsbranscher med F-score 5 eller uppåt
– Investmentbolag
– Fastighetsbolag
För dessa listor har jag skapat egna listor i programmet Tradingview. Det är i det programmet jag gör min tekniska analys. Sedan har jag i Tradingview även lagt till följande listor:
– Samtliga aktier i OMXS30
– Svenska aktier som ingår i fonden TIN Ny teknik.

Jag uppdaterar urvalet i börsdata 1 ggn/månad. Dvs då gör jag en uppdatering i börsdata och lägger till/drar ifrån aktier utifrån det.

Bevaka

I Tradingview har jag skapat 3 st bevakningslistor och dessa är ”invänta utbrott för köp”, ”köpa” samt ”bevaka”.

Här lägger jag in de aktier som jag ser är intressanta att köpa inom närmsta veckan/veckorna. Jag köper helst och oftast på momentum. Dvs de aktier som långsiktigt ligger i en uppåtkanal (samt över MA200). Näst efter momentum så nyttjar jag ”litet bottenfiske” (med villkor att priset skall vara över MA200). Detta sker oftast när aktien fått en parabolisk uppgång och behöver rejäl korrektion/återhämtning och går då ibland ned till MA100 eller MA200. Den tredje varianten jag nyttjar är jämviktspendling dvs där aktien går sidledes i en kanal. Ytterligare en variant jag nyttjar än när aktie bryter upp ur motstånd vid nedgångskanal och där det finns ett eller flera stödnivåer/linjer. Dessa medför dock en något högre risk men då går jag in med en halv post jämfört med normalt då jag alltid går in med en jämn post. När sedan aktien närmar sig signifikanta stöd (minst 2 olika stöd helst fler) i kanalen lägger jag in aktien eller aktierna i lista ”invänta utbrott för köp”.

Att lära sig rita stödlinjer är en egen ”skill” som man utvecklar med tiden. Dvs ögat lär sig att hitta stödlinjerna som man kan rita ut i månadsupplösning, veckoupplösning, dagsupplösning samt 4 timmars. Tips är att ange dessa med olika färger och tjocklek för att snabbt se vilket typ av stöd det är.

Entry

När aktien får bekräftelse på vändning/utbrott med en tydlig dagstängning (längre grön candlestick) så lägger jag in för köp dagen efter det om priset ligger på ett högre värde än gårdagens stängning och sätter stop/loss en bit under stödnivån. Köpet och stopp/loss sker automatiserat via min bank då det går att ställa in som parameter. Stop/loss nivån sätter jag lite olika långt under stödet beroende på hur volatil aktien är.

Innan entry använder jag mig av min egentillverkade ”RSI 3/14” för att bedöma/bekräfta om det är läge för entry. Om RSI 3 är över 90 dvs kortsiktigt överköpt så köper jag aldrig oavsett om det ligger flera stödnivåer. Om RSI 14 ligger över 70 dvs överköpt på medellång sikt köper jag heller inte. Vid momentum så är det vanligt att RSI 14 tar stöd vid 45-55 och att RSI 3 vänder upp från 10. Denna RSI kombination är intressant att nyttja då priset tar stöd i flera stödlinjer ex MA, kanalbotten eller någon av FIBnivåerna 61,8 el 50 el 38,2.
Jag har även skapat min egentillverkade indikator ”SMA 12/20/50/100/200” för att lätt hitta medelvärdesstöd.

Exit

Vid paraboliska uppgångar brukar jag ofta sälja av hälften dvs om aktien rusar med 10 procent eller mer. Om uppgången möter en tydlig motståndsnivå säljer jag allt. Vid normala längre uppgångar följer jag med aktien upp och säljer inte om det är svaga motståndsnivåer. Jag brukar flytta med stop/loss nivåerna uppåt vid uppgång. I bland blir jag utstoppad men det hör till att det sker. Dvs det är inget att hänga upp sig på. Var glad att du gått med vinst och sörj inte över att du kunde tjänat mer. Du kunde lika gärna förlorat om aktien fortsatt nedåt.